Jakubisko chce peniaze na slovanský epos, ako Svätopluka vidí Dušana Jarjabka

Režisér Juraj Jakubisko je rozhodnutý vyrobiť film, ktorý zatieni všetko, čo doteraz nakrútil. Predovšetkým finančne.

Lenže Slovanská epopeja-zabudnutý epos, ktorá by s rozpočtom 37 miliónov eur trojnásobne prekonala aj veľkofilm Bathory (2008), dostala negatívnu „recenziu“. Odborná komisia na štátnom Audiovizuálnom fonde zamietla Jakubiskovu žiadosť o príspevok 500-tisíc eur.

Dôvod? Režisérova „historická dráma s prvkami sci-fi“ sa vraj hodí skôr pre Hollywood než pre strednú Európu.

„Zabudnutý epos je až príliš veľký na rozmery slovenskej a českej kinematografie. Neúmerne by zaťažil skromné finančné zdroje fondu na mnoho rokov,“ napísal vo svojom hodnotení spisovateľ a filmár Peter Krištúfek, jeden z piatich členov komisie.

Podľa hodnotiteľov si Jakubisko predstavuje, že by Svätopluka mohol hrať napríklad škótsky herec Ewan McGregor, ktorý sa preslávil trilógiou Hviezde vojny. V prípade, že sa bude musieť rozpočtovo uskromniť, pripadá ako adept na hlavnú postavu poslanec Dušan Jarjabek. Prekvapivú alternáciu vysvetľuje Jakubisko svojsky: „Dušan má mikrofonický hlas a je vynikajúci herec. Už roky v parlamente úspešne predstiera inteligenciu a stále mu to u voličov prechádza. Navyše, podoba s McGregorom, a teda Svätoplukom, je až zarážajúca.“ Tak sa vari napriek neprajníkom všetkého slovenského epopeje dočkáme.

 SV

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Zadaj správny výsledok: *