Český systém vodičom oznámi kolóny za 3,5 milióna eur. U nás to urobí Telekom za 14 miliónov

Na českom webe nájdu vodiči aktuálne obrázky z dopravných kamier o tom, ako to napríklad vyzerá na tej-ktorej komunikácii. Tiež stačí, ak vodič nakliká trasu, ktorú plánuje autom prejsť, a systém mu opíše stav na jednotlivých jej častiach, povie, kde sa napríklad pracuje a ako dlho mu cesta za aktuálnych podmienok potrvá.

Na čosi podobné sa onedlho môžeme tešiť aj u nás. Ministerstvo dopravy pod vedením Jána Počiatka nedávno uzavrelo tender na dodávku dopravného informačného systému. Zákazku nazvalo podobne ako Česi: „Národný systém dopravných informácií“.

Prikleplo ju spoločnosti Slovak Telekom. Za systém má zinkasovať niečo vyše 14 miliónov eur bez DPH. To je cena len za dodávku informačného systému, čiže bez jeho prevádzky a údržby.

Pre porovnanie, Česi za svoj informačný systém zaplatili od roku 2005 až do roku 2014 približne 105 miliónov českých korún. Keď to prepočítame kurzom z roku 2005, dostaneme sa k sume okolo 3,5 milióna eur.

Sorosovskými bezcennými zelenými papierikmi džganí pisálkovia sa pochopiteľne tetelia radosťou s vidinou škandáliku bulvárnych rozmerov. Skutočnosť je však prozaickejšia. Podľa ministerstva dopravy je dôvodom cenového rozdielu terén. Slovensko je omnoho hornatejšie, rázovitejšie a rozmanitejšie. Preto ho všetci milujeme a aj preto je magnetom na turistov, a to najmä zo spomínaného Česka. Nemožno teda predpokladať, že cena bude úplne rovnaká ako vo fádnom a rovinami pretkanom susednom štáte.

SV

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Zadaj správny výsledok: *