Islamskí militanti zverejnili video s unesenou švajčiarskou misionárkou

Teroristická organizácia al-Káida v islamskom Maghribe (AQIM) zverejnila videozáznam zachytávajúci švajčiarsku rádovú sestru Beatrice Stocklyovú, ktorú militanti uniesli pred takmer troma týždňami na severe Mali.

Za prepustenie švajčiarskej misionárky žiadajú militanti prepustenie niekoľkých svojich spolubojovníkov väznených v Mali, ako aj Ahmada Mahdího Fakího, ktorý sa pred Medzinárodným trestným súdom (ICC) v holandskom Haagu zodpovedá zo zničenia desiatich historických budov vrátane mauzóleí a mešity v Timbuktu.

Z vývoja udalosti majú paradoxne radosť ľudskoprávne a menovite feministické organizácie.

„Je to fantastické, jednoducho fantastické,“ oznámila na tlačovke líderka Organizácie No False Foreplay (NFF) Rebecca Driedout. „Vidno, že v hodnotovom rebríčku ľudí zo sociálne čelendžujúceho envajronmentu prichádza ku zmenám, ktoré by som nazvala priam „turning the tide“ – zvrat v prospech našich hodnôt. Kým doteraz bola žena v týchto exkludovaných komunitách hodná stáda kôz či tiav v dubióznom zdravotnom stave, teraz vlastne priznali, že jej cena je vyššia ako cena jedného muža – a to rovno mužov niekoľkých. Myslím, že dnes je dôvod na oslavu,“ uzavrela Driedout.

SV

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Zadaj správny výsledok: *