Vládna štvorka práve delí posty a vplyv v štátnych firmách. Pozrite si 3, ktoré stoja za to

Tipos

Predáva žreby a vypláca výhry, má na to monopol. Politici ju majú radi preto, že z nej tečie mnoho peňazí do sponzoringu. Napríklad hokejový Slovan Juraja Širokého dostal v roku 2013 vyše milióna eur za to, že bude odprezentovaný na štadióne či hráčskych dresoch.

SEPS – Slovenská elektrizačná a prenosová sústava

Zložitý názov, biznis model o čosi menej. Bežná paneláková domácnosť sa ročne zbiera zhruba po 20 eur, ktoré putujú vo finále do SEPSu. Výmenou za to sa firma stará o udržiavanie potrebného napätia v spoločnosti. Napríklad vedenie Gabčíkovo – Veľký Ďur objednala dávnejšie za 107 miliónov eur, jedným zo zhotoviteľov v konzorciu je aj Alter Energo z portfólia podnikateľa Jozefa Brhela.

Cargo – nákladný železničný prepravca

Vozí tovar po koľajniciach. Medzi jeho klientmi dominuje košický U. S. Steel. Detaily zložitých obchodných vzťahov medzi štátnou firmou a rôznymi špeditérmi často zostávajú pre verejnosť tajomstvom.

Počas druhej vlády Roberta Fica sa Cargu dokonca podarilo predať 12-tisíc vagónov a nikto poriadne nevie, komu. Stopy vedú aj na Maltu. 16 000 km koľajovej trate pre zmenu skončilo v Paname. O tejto transakcii budú médiá dozaista ešte informovať.

SV

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Zadaj správny výsledok: *