Vedel sa narodiť

Maďarský hudobník Gábor Presser zažaloval amerického rappera a producenta Kanyeho Westa za plagiátorstvo. V žalobe, ktorú podal na súde v New Yorku, uviedol, že tretina Westovej „skladby“ New Slaves z albumu Yeezus (2013) je neautorizovaná kópia jeho piesne Gyöngyhajú lány (v češtine známa ako Dívka s perlami ve vlasech od Aleša Brichtu, pozn. SV).

 

Tú v roku 1969 nahrala kapela Omega, ktorej bol Presser v tom čase členom. Za porušenie autorského práva súdnou cestou požaduje odškodné 2,5 milióna dolárov.

Šesťdesiatsedemročný muzikant v žalobe uviedol, že netušil o Westovom použití jeho piesne. Právnik 38-ročného interpreta sa mu údajne ozval až po rozbehnutí marketingovej kampane, keď mu napísal, že by sa s ním chceli čo najskôr dohodnúť. Potom mu poslal šek na 10-tisíc dolárov a trval na tom, aby im poskytol povolenie. Presser však údajne šek nikdy nepoužil. „Kanye West vedome a úmyselne zneužil žalobcovu skladbu,“ uvádza v žalobe a dodáva, že s ním druhá strana odmietla férovo jednať.

Westovi zástupcovia, ako aj právnici spoločnosti Sony/ATV Music Publishing, ktorá je tiež obžalovaná, sa k situácii dnes vyjadrili:

„Je poľutovaniahodné, že pán Presser sa nevie vžiť do situácie, aké to je, keď sa živíte „hudbou“, i keď nie ste hudobník, nepoznáte noty, nemáte páru o melodike a celý život žvatláte nezmysly do rytmu žijúc s vedomím, že ak by ste sa narodili o 10 rokov skôr či neskôr, skončíte na ulici. Pán Presser má talent a myslí si, že patrí iba jemu. A to je zásadný omyl,“ uvádza sa vo vyhlásení.

 

SV

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Zadaj správny výsledok: *