Široký kanál v Egypte?

Egypt včera oznámil, že spomedzi 14 uchádzačov v súťaži o megaprojekt ďalšieho rozvoja Suezského prieplavu vybral konzorcium, ktoré tvorí egyptská armáda, arabská firma registrovaná v Bahrajne a nemenovaná slovenská firma registrovaná v Bratislave.

Suezský prieplav predstavuje najrýchlejšie námorné spojenie medzi Európu a Áziou a jeho ročné tržby dosahujú približne 5 miliárd USD (3,74 miliardy eur).Je tiež životne dôležitým zdrojom devíz pre Egypt, ktorý od vypuknutia nepokojov v roku 2011 zápasí s odlivom zahraničných investorov a úbytkom turistov.

Za akým účelom pribrali do konzorcia globálne nie príliš významnú firmu, sme sa opýtali vedúceho projektu Oeba al-Defraudího:

„V Obchodnom registri Slovenskej republiky nás zaujal istý pôvodný názov – Prvá tunelárska, a.s. Vtedy sme zajastrili, či by toto nebolo pre naše rodiny z dlhodobého hľadiska najvýhodnejšie riešenie.“

Slobodnému Vysieraču sa podarilo vypátrať, že týmto názvom sa kedysi hrdila firma Váhostav, neprajníkmi spájaná so stranou SMER-SD.

Napokon, dôkaz sa dá nájsť poľahky: http://www.orsr.sk/vypis.asp?ID=311866&SID=2&P=1

Či sa ale Váhostavu podaril prienik na Blízky východ, sa nám do uzávierky potvrdiť nepodarilo.

SV

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Zadaj správny výsledok: *