Reakcia predchodcu

Ak sa prezidenti či premiéri štátov Európskej únie dohodnú a schvália sankcie voči Rusku, potom by sa za ne mali aj slovne postaviť a nepopierať ich.

V relácii RTVS O 5 minút 12 to vyhlásil prezident Andrej Kiska, ktorý tak reagoval na výroky slovenského premiéra Roberta Fica o tom, že sankcie sú nezmyselné.

Prezident v súvislosti s vyjadreniami predsedu vlády podotkol, že na septembrovom summite NATO vo Walese dokonca dostával otázky, či Slovensko smeruje k Ruskej federácii.

„Ono to nie je príjemné, keď ja prídem na summit, kde sú prezidenti a premiéri desiatok štátov, našich najbližších spojencov, a začnú mi klásť otázky, čo sa to deje. Ste skutočne súčasťou toho jadra EÚ? Ste súčasťou toho, kde ste, alebo máte nejaké proruské smerovanie? Takéto otázky som dostal,“ povedala hlava štátu.

Tým, ktorí sa pýtali, Kiska odpovedal, aby sa v prvom rade pozerali na to, aké činy Slovensko spravilo.

„Schválili sme všetky sankcie a Ukrajine sme reálne pomohli. Ale opakujem, ak sa niečo schváli, tak ako premiéri, tak aj prezidenti všetkých krajín by sa za to mali postaviť,“ dodal.

O vyjadrenie sme chceli požiadať aj bývalého prezidenta SR Ivana Gašparoviča. Keďže telefón nedvíhal, zo zvyku sme zavolali jeho bývalému hovorcovi Marekovi Trubačovi. Taktiež nedvíhal, takže sme mu napísali SMSku.

Pán bývalý prezident je na prvých husacích hodoch v sezóne. O Kiskových vyjadreniach, našťastie, nevie, určite by sa v Grobe ovracal, odpísal nám neskôr SMSkou Trubač.

SV

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Zadaj správny výsledok: *