Brixi vysvetľuje

BRATISLAVA – Opozícia oceňuje, že prezident SR Andrej Kiska v pléne poukázal na problémy v zdravotníctve a v školstve a že apeloval na parlament, aby nezabúdal na ľudí vonku.

Niektorým opozičným poslancom sa zdal málo kritický, iní boli s kritikou spokojní. „Prezident sa postavil za ľudí, ktorí dnes protestujú proti korupcii,“ povedal Ľubomír Galko zo SaS. Súhlasí s názorom prezidenta, že politické nominácie sú v zdravotníctve zlé. S týmto názorom súhlasí aj exminister zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH).

Brixiho zo Smeru-SD prezidentov prejav neprekvapil. „Beriem to tak, že to bol prvý prejav prezidenta, ktorý som pochopil, a po stránke vecnej aj formálnej to bolo asi to, čo sme od neho čakali,“ skonštatoval. Vystúpenie nevníma ako kritiku do radov vlády. „Tak by som to nebral, skôr by som to bral tak, že pán prezident vládu de facto nepriamo chválil, že sa intenzívne snažíme nájsť východiská, aby sme problémom predchádzali,“ vysvetlil.

Brixi zároveň nespochybňuje právo ľudí na slušné protesty, ktoré sa konali v týchto dňoch a o ktorých hovoril aj prezident. Briximu sa však nepáči, ak sa do pokojných demonštrácií vnáša politika. „Slušný protest má svoju legitimitu. Ale nie som šťastný, že sa do občianskych protestov vnáša politikum. Myslím, že je kopec tém, ktoré by sa na protestných mítingoch mohli ventilovať. Napríklad šport, kultúrne dedičstvo, sem-tam preskočiť vatru…je toho vskutku nadostač,“ uzavrel hĺbavý Brixi.

SV

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Zadaj správny výsledok: *