Venezuelčania stoja rady na toaletný papier

V krajine sa ťažko zháňa toaletný papier aj pracie prášky. Pád ropy obral ekonomiku o doláre.

CARACAS. Venezuelská vláda poslala armádu strážiť sklady a obchody s potravinami. Ľudia pociťujú čoraz vážnejší nedostatok tovarov. Koncom minulého týždňa vytvorili ľudia pred obchodmi s potravinami dlhé rady, ktoré sa miestami natiahli cez niekoľko ulíc.

V hlavnom meste juhoamerickej krajiny bol problém zohnať napríklad prací prášok alebo kuracie mäso.

„Nosíme špinavé šaty, lebo nemôžeme kúpiť prací prášok. Už kúpim čokoľvek, čo sa mi podarí nájsť,“ povedala 27-ročná údržbárka Lisbeth Elsová počas čakania v rade pred supermarketom.

„Prací prášok som dnes hľadala už v šiestich obchodoch. Nedá sa nikde zohnať,“ dodáva Elsová.

S venezuelským režimom ideovo spriaznený člen parlamentu, poslanec za NR SR Ľuboš Blaha však vidí veci inak. Na otázku, či si nemyslí, že tento jav je dôkazom toho, že marxizmom predchnutá vláda doženie do krachu aj krajinu s veľkým ropným bohatstvom, odpovedal: „Opätovne sa stretávame s manipuláciou médií riadenou priamo z centrály CIA. Okrem toho, že obyvatelia Venezuely sa majú prakticky rovnako a majú rovnaký prístup k tovarom – čiže ako my, filozofi, vravíme, neroztvárajú sa tam povestné nožnice – časť viny sa dá pripísať aj médiám, ktoré chybnými prekladmi manipulujú verejnú mienku. Podľa mojich informácií mal nadpis znieť „Venezuelčania stoja radi na toaletný papier“ – a to je zásadný rozdiel,“ objasnil svoj postoj sympatický vlasatý filozof poslaneckých lavíc.

SV

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Zadaj správny výsledok: *