Udával ľudí komunistom, bol u Mečiara, teraz kontroluje obranu

Minister obrany Martin Glváč urobil z nominanta HZDS a bývalého šéfa NBÚ Františka Blanárika riaditeľa sekcie kontroly. S jeho donášaním kontrarozviedke v časoch komunizmu nemali problém. Podľa archívov udal desať ľudí.

V 80. rokoch podľa archívnych dokumentov vedome donášal na kolegov komunistickej Vojenskej kontrarozviedke, po revolúcii sa privinul k Vladimírovi Mečiarovi, a ten z neho za prvej vlády Roberta Fica urobil riaditeľa Národného bezpečnostného úradu.

Potom si generála vo výslužbe Františka Blanárika osvojil minister obrany Martin Glváč (Smer). Najprv z neho spravil svojho poradcu a teraz je z neho generálny riaditeľ sekcie kontroly.

Blanárika do stálej štátnej služby a do funkcie šéfa podľa ministerstva obrany zobrali „na základe výsledkov výberového konania a splnenia podmienok prijatia do stálej štátnej služby“.

Na otázku, či ministrovi neprekáža jeho minulosť spolupracovníka VKR, Glváč odpovedal: „Pán Blanárik prešiel výberovým konaním, kde spolupráca s komunistickou kontrarozviedkou bola jednou z podmienok, horkýže prekážkou. Navyše má platnú bezpečnostnú previerku NBÚ, ktorú mu vydali jeho bývalí kolegovia z rovnakej kontrarozviedky. Všetko funguje ako dobre premazané súkolie,“ upresnil minister.

SV

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Zadaj správny výsledok: *