V Brestove objavili vzácnu románsku kamennú krstiteľnicu

BRESTOV. Obec vznikla už v 13. storočí. Za jej najstaršiu pamiatku bol donedávna považovaný kostol Nanebovzatia Panny Márie z 18. storočia, prípadne terénne zvyšky menšej pevnosti zo 14. storočia v brestovskom chotári.

„Pri obhliadke miestneho chrámu, ktorý ale nie je vyhlásený za pamiatku, sme v roku 2010 našli ešte starší pozostatok svedčiaci o prítomnosti cirkevnej organizácie v obci. Krstiteľnica sa nachádzala celá v zemi pri ohradovom múre, južne od kostola. Kedy a kto ju tam zakopal, známe nie je. Mierne poškodená časť povrchu, ktorá bola v zemi, svedčí, že to muselo byť niekoľko desaťročí a viac. Viditeľný bol len horný okraj misy, ktorá bola celá naplnená kameňmi. Zrejme málokto by veril, že pod povrchom sa skrýva meter vysoké, pol tony ťažké, 700-ročné vybavenie pôvodného kostola,“ povedal o nečakanom náleze odborný radca Krajského pamiatkového úradu v Prešove Dominik Sabol.
Pokrok ale nezastavíš. Na smolu krstiteľnice sa starostovi zapáčilo toto miesto ako mimoriadne vhodné na garáž. Časť artefaktov odniesli do bývalej miestnosti IRT (izba revolučných tradícií, pozn. SV) v miestnej škole, zvyšnú väčšinu pamiatky však pohltila nemilosrdná ťarcha betónu. „Parkovať treba,“ vysvetlil starosta. „Je to aj pre budúce generácie.“

SV

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Zadaj správny výsledok: *