Vedci objavili novú zvláštnu časticu, bájny pentakvark

ŽENEVA, BRATISLAVA. Zdalo sa to už v roku 2002. Japonský synchrotrón SPring-8 hlásil, že vo svojich dátach narazil na čudnú anomáliu: mal ňou byť bájny pentakvark, exotická častica, ktorej existenciu predvídal teoretický model už z polovice šesťdesiatych rokov, no ktorú dosiaľ nikto nikdy nevidel.

Už po pár rokoch sa však ukázalo, že zrejme nič takéto nejestvuje a keby ste si ešte nedávno otvorili niektoré oficiálne publikácie, dozvedeli by ste sa, že nič ako pentakvark nie je. Dokonca by ste sa podľa magazínu Nature dočítali o kurióznej epizóde v dejinách vedy.

Teraz sa však dejinná kuriozita zmenila na skutočný objav. Experiment LHCb na Veľkom hadrónovom urýchľovači neďaleko Ženevy oznámil objav pentakvarku. A nielen jedného, ale dokonca dvoch.

Pre slovenskú vedu a školstvo to značí jedno: v rámci spravodlivého rozdelenia vplyvu podporí ministerstvo školstva tím mladých vedcov v hľadaní paralelného J&Tkvarku. Na projekt by mala byť vyčlenená suma 78 000 000 eur, z ktorej niečo snáď zaplatia eurofondy. Ušetrí sa napríklad na počítačovom vybavení, ktoré tradične poskytne nemenovaná finančná skupina. „Ide nám iba o spravodlivosť, tu idú tendre bokom,“ objasnil nám zápalisto vedúci projektu ministerstva Peter Ulievaj.

 

SV

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Zadaj správny výsledok: *