Vízie

Sadnete za obrazovku počítača a uvidíte zločiny, ktoré sa môžu stať v najbližších hodinách. Aj keď to vyzerá ako scéna z filmu Minority Report, na podobnej technológii pracuje firma Hitachi. Chce pomôcť polícii pri strážení verejného poriadku.

Expertný systém PCA vyhľadáva súvislosti medzi informáciami prichádzajúcimi z viacerých zdrojov. Číta diskusie na sociálnych sieťach, sleduje pohyb verejnej dopravy, ráta so zápchami, počasím či údajmi z dlhodobých štatistík. Z tohto balíka dát vytvára prognózy, ktorým dáva na mape grafickú podobu. Neujdú jej ale ani vážnejšie témy.

Napríklad taká korupcia. Firma Hitachi je z ďalekého Japonska, preto jej modely východnej zločinnosti nie sú neznáme. „Jeden zo vzorcov predpovede má zakomponovaných dvoch spolužiakov z Košíc, následne jedného suseda, zručného domáceho majstra schopného v kľúčovom momente chladnokrvne úradovať v kúpeľni, naoko nezávislú tetu a apatickú verejnosť. A zločin je na svete… vieme o ňom aj rok vopred,“ chvastal sa Paškafo Rairaši z firmy Hitachi.

Tak to sme zvedaví.

SV

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Zadaj správny výsledok: *