Rozhovor s ministrom zahraničných vecí Turecka Mevlütom Çavuşoğluom

Recep Tayyip Erdoğan počas predvolebného mítingu povedal, že Turecko nedovolí vznik ucelenej kurdskej, arménskej či kresťanskej komunity. Toto je  náboženská či etnická diskriminácia. 

Musíte to vnímať v kontexte volebnej kampane.

Aký kontext by toto mohol ospravedlniť?

Ľudia sa cítili pod tlakom od európskych inštitúcií, ktoré ich nútili do niečoho, čo bolo nové, a ľudia reagujú strachom. Musíte chápať, že sú krajiny, ktoré boli otvorené iným kultúram storočia, ale sú krajiny, pre ktoré je to niečo nové. Nemôžu nám niečo prikázať z noci na deň.

Článok 21 charty základných ľudských práv EÚ, o ktorej členstvo sa uchádzate , „zakazuje sa akákoľvek diskriminácia najmä z dôvodu pohlavia, rasy, farby pleti, etnického alebo sociálneho pôvodu, genetických vlastností, jazyka, náboženstva alebo viery“.

Ukážte mi jeden príklad. Povedzte mi jedno meno. Kto bol odmietnutý alebo diskriminovaný v Turecku?

Ja sa pozerám na vyhlásenia prezidenta, ktoré majú diskriminačnú povahu, povedal, že nikdy neurobí rozhodnutie, ktoré by viedlo k vzniku ucelenej kresťanskej či kurdskej komunity.  To nie je diskriminácia na základe etnicity či náboženstva? Tak čo to potom je? 

Choďte sa opýtať môjho prezidenta, čo tým chcel povedať. Ja vám hovorím…

Vy mu slúžite, máte to vedieť.

Hovorím vám fakty, a môžem hrdo povedať , že nikoho sme neodmietli. Nikdy nebola žiadna diskriminácia na základe náboženstva, alebo na základe niečoho iného v mojej krajine. Bodka.

Tieto vyhlásenia dali zelenú skupinám, aby vznikli ultrapravicové, extrémistické a protiimigrantské skupiny. Turecký extrémista Marj Kütlübü nazýva Kurdov parazitmi. 

To je už veľmi divoká konštrukcia. Ako dlho ste žili v Turecku? Kedy ste naposledy srali na tureckom záchode? Prežili se turecké medové týždne?  Nemôžete hovoriť o tom, čo nepoznáte.

SV

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Zadaj správny výsledok: *