STRATENÍ NAŠINCI – seriál

Zásluhou vytrvalej mediálnej masáže havlovsko-sorosovsko-torontsko-telavivsko-antananarivských klík sa od 90-tych rokov pomaly presadzuje svetoobčianstvo a odklon od tradičných hodnôt, medzi ktoré patrí rodina, slovenská svojstojnosť, hrdosť na tvarohové lievance a cyrilometodská tradícia.

Aby sme vedeli úspešne čeliť chobotnici medzinárodných temných síl, načim si pripomenúť niekoľko slávnych Slovákov, ktorí, či už z donútenia a či svojvoľne, prestali sa za Slovákov považovať.

Marco Polo (Marek Polonce, 15.9.1254 Suchá nad Parnou – 8.1.1324 Benátky)

Marek Polonce sa narodil vo veku 0 rokov do bežnej rodiny v malej osade pri Trnave. Už v ranom detstve pri prechádzkach do Trnavy (od roku 1238 bola kráľovským mestom) pochopil, že slovenský Malý Rím je pre mládenca predurčeného veľkému svetu skutočne malý. S malým batôžkom na chrbte a so širokou slovanskou dušou plnou ideálov, vydal sa do vychýreného mesta Benátky. Svoju úlohu pri tom zohrali aj nedávne tatárske vpády do oblasti Trnavy, ktoré na storočia vtisli trvalú povahovú pečať miestnemu obyvateľstvu. Do svojho rodiska sa už, bohužiaľ, nikdy nevrátil.

Od roku 1271 cestoval hore-dole za Chánom Kublajom, s ktorým ho pojila láska k zberateľstvu a herbárom. Získal si natoľko dôveru chána, že ho roky poveroval dôležitými štátnymi úlohami, napríklad ho na tri roky poveril správou veľmi odľahlého mesta Tam Pichi v južnej Číne. Na cestách z titulu svojej funkcie Marco Polo navštívil provincie Hor Nach a Dol Nach a pravdepodobne aj severnú Barmu a ďalej z Peipingu (sídla chána) cestoval na juhovýchod až po prístav Cuan-čou.

Roku 1292 veľký chán Marca Pola s otcom a strýkom bohato obdaroval a prepustil. Do Benátok sa vrátili po trojročnej ceste cez Čierne more, Trapezunt a Carihrad.

SV

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Zadaj správny výsledok: *