Šetrenie a zasa šetrenie

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) pripravuje tendre na tri úseky diaľnic. A to na časť diaľnice D1 z Budimíra po Bidovce, na obchvat Prešova, a tiež na úsek D3 Čadca, Bukov – Svrčinovec.

Predbežné oznámenia o tendroch už diaľničiari zverejnili vo Vestníku verejného obstarávania. Podľa pôvodných odhadov NDS má byť najnákladnejším 7,87-kilometrový (km) obchvat Prešova, čiže úsek Prešov, Západ – Prešov, Juh. Podľa predpokladov by mali byť náklady naň vo výške 339,5 milióna eur.

Druhý diaľničný úsek je tiež na východe Slovenska, neďaleko Košíc. Ide o 4,4-km časť D1 z Budimíra po Bidovce, ktorej odhadované náklady sú 217,65 milióna eur.

Tretia pripravovaná súťaž sa týka vybudovania úseku diaľnice D3 na severe krajiny, a to Čadca, Bukov – Svrčinovec. Tento 5,67-km úsek si podľa predpokladov vyžiada financie vo výške 187,1 milióna eur.

Zaujímavosťou bude nová filozofia tendra, a to tá, že účastník, ktorý predloží cenovo najnižšiu ponuku, bude následne môcť túto zvýšiť na dvojnásobok najdrahšej. Týmto revolučným trikom chce vláda pravdepodobne vyvolať v účastníkoch neistotu a tlačiť ich do cien výhodných pre nás – daňových poplatníkov.

SV

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Zadaj správny výsledok: *