Na americkej desaťdolárovke bude od roku 2020 portrét ženy

Desaťdolárová bankovka, ktorá sa dostane do obehu v roku 2020, bude mať na lícovej strane ženskú tvár, oznámil v noci na štvrtok podľa televízie CNN americký minister financií Jack Lew.

Pôjde o redizajn bankovky vydanej pri príležitosti 100. výročia prijatia zmeny 19. článku americkej ústavy, na základe ktorého dostali Američanky právo voliť.

Rozhodnutie o tom, čia tvár sa dostane na bankovku, bude prijaté až o niekoľko mesiacov, a to na základe výsledkov ankety, do ktorej môžu záujemcovia prispieť prostredníctvom sociálnych sietí.

Boj to nebude jednoduchý, keďže adeptiek bude veľa a USA rozhodne nechce diskriminovať žiaden segment širokého spektra žien. Na bankovku by sa tak mala dostať zástupkyňa pôvodného obyvateľstva Pocahontas, biela predstaviteľka WASP (White Anglo-Saxon Protestant, pozn. SV), niekto za hispánsku komunitu, za LGBTI (4 osoby), žena veterána z dvoch svetových vojen a z vojny vo Vietname, telesne hendikepovaná, horizontálne hendikepovaná (obézna), zástupkyňa feministického hnutia, zástupkyňa Čiernych panterov, žena nad 100 rokov, ľaváčka, vegetariánka a jedna zo sestier Williamsových. Riešením bude pravdepodobne to, že každý štát federácie bude mať na desaťdolárovej bankovke jednu tvár. Zatiaľ je známa iba kandidátka za Virginiu: Britney Spears.

 

SV

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Zadaj správny výsledok: *