V delte Nílu odhalili významné staroveké mesto

Starogrécky historik Hérodotos písal v piatom storočí pred naším letopočtom o meste Naukratis, čo po grécky znamená pani lodí. Mesto síce objavili už v roku 1884, no až dosiaľ si archeológovia mysleli, že išlo iba o menšiu osadu v západnej časti delty Nílu.

Najnovšie vykopávky Britského múzea však ukázali, že Naukratis bolo oveľa významnejšie centrum gréckeho obchodu. V medzinárodnom meste, ktoré označujú aj za Hongkong svojej doby, sa vymieňal tovar a premiešavali stredomorské kultúry.

 

Podľa magazínu Quartz archeológovia skúmali Naukratis už niekoľkokrát a mysleli si, že z náleziska získali všetky dostupné artefakty.

Nový britský výskum však objavil viac ako desaťtisíc nových kúskov histórie a vedci preto dúfali, že v budúcnosti ešte narazia na ďalšie zaujímavé predmety.

Iný názor na vec má predseda parlamentu Ali Pashka al-Kassáví.

„Už mám toho reku dosť. Furt sa tu šmrdkajú títo zasraní arachnológovia a človek nemá kde parkovať! Každý snáď vie, že Egypt bol už dávno, tak okolo toho zas nerobme takú vedu,“ rozohnil sa al-Kassáví. O osude náleziska je asi rozhodnuté, keďže ho celé odvčera označuje páska s názvom firmy, ktorá dostala vec priamym zadaním (Nílostav, a.s., v reštrukturalizácii, pozn. SV).

SV

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Zadaj správny výsledok: *