Partizán

Martin Glváč pri rozdávaní dôstojníckych hodností politikom Smeru porušil zákon. Svojím rozkazom urobil plukovníka aj z bývalého predsedu parlamentu Pavla Pašku a bývalého ministra pôdohospodárstva Ľubomíra Jahnátka.

Obaja boli už na povyšovanie pritom už príliš starí. Branná povinnosť podľa zákona trvá len do konca kalendárneho roka, v ktorom občania dosiahnu 55 rokov. Paška mal v čase povýšenia na plukovníka 58 rokov, Jahnátek už 61.

Po dovŕšení 55. roka môžu hodnosti dostať len ľudia, ktorí slúžili v armáde ako profesionálni vojaci, alebo občania povolaní na takzvanú mimoriadnu službu, ktorá sa má využívať v krízových situáciách. Potom zostáva už len kategória vojnový veterán, kam patria len vojaci so skúsenosťou zo zahraničnej misie alebo napríklad účastníci protifašistického odboja.

Podľa informácií SV Glváč o podmienkach povyšovania vedel. „Opieral sa o fakt, že pôsobenie Ľubomíra Jahnátka vo funkcii ministra pôdohospodárstva bola pekná partizánčina,“ uviedol Juraj Vojanda z ministerstva obrany.

SV

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Zadaj správny výsledok: *