Ďalšia pseudokauza…nedajú si už novinári pokoj?

Nový Čas už viackrát upozornil na údajný škandál v štátnom podniku Lesy SR. Posúďte sami.

Ide vlastne len o odvoz dreva za pár miliónov eur. Na povrch vyplávali nejaké kvázi odhalenia. Poslanec vládnej strany Maroš Kondrót si prenajíma kanceláriu od firmy, ktorá vyhrala v tomto tendri zákazku za vyše 12 miliónov.

Ozvali sa ale drobní prepravcovia, ktorí stromy z lesov odvážali celé roky a novembrovou súťažou sa cítili odstavení. Štátne lesy si totiž nastavili podmienky, ktoré nemohli splniť. Poslanec Obyčajných ľudí Ján Mičovský tvrdí, že po novom je odvoz dreva podstatne drahší ako doteraz. „Malí prepravcovia vozili kubík dreva v roku 2013 za 4,26 eur, noví víťazi ho budú voziť za 6,33 eur. Keď som si toto zvýšenie premietol na 4 roky, tak podnik zaplatí navyše takmer o 11 miliónov eur viac. Ide o krádež v medziach zákona,“ povedal Mičovský.

Štátny podnik sa bráni, že Mičovský použil zlú metódu, pri ktorej predraženie rátal. „Reálne zvýšenie je o 5 centov/m³/km. Ide len o rámcové zmluvy, kde sa maximálne objemy nenaplnia, lebo vedenie rozhodlo o posilnení vlastných odvozných kapacít,“ povedal hovorca Lesov SR Vlastimil Rezek. Po tomto prerátaní už ide len o sumu 5,7 miliónov eur, ktorá ide „bokom“, čo je dnes štandardom.

Čo na to vláda?

„Reagovať bude ministerstvo pôdohospodárstva,“ odpovedala Ficova hovorkyňa Beatrice Szabóová na otázky, či premiér vyvodí zodpovednosť. U Jahnátka nás odkázali na štátny podnik. „Minister s okamžitou platnosťou rozhodol o kontrole v štátnom podniku,“ vyjadril sa Peter Hajnala z ministerstva pôdohospodárstva. Kondróta obhajoval minister vnútra Robert Kaliňák. „V živote som nepočul, že by sa niečím takým pán poslanec Kondrót zaoberal,“ povedal Kaliňák. „Totálne sa čudujem, že sa poslanec Kondrót vôbec niečím zapodieva. Čo ja ho tak sledujem, ako každého, je hnilý ako hovädo, toto mu asi len tak ľahko neprišijete,“ uzavrel klasickú slovenskú investigatívnu búrku v pohári vody usmievavý fešák – náš minister.

SV

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Zadaj správny výsledok: *