Stratení našinci – SERIÁL

Steven Paul Jobs (* 24. február 1955, Vrbové, Československo, † 5. október 2011, Palo Ctrl-Alto), pôvodným menom Štefan Jobus, bol spoluzakladateľ spoločnosti Apple Inc. a jedna z vedúcich osobností počítačového priemyslu. Do augusta roku 2011 pôsobil ako výkonný riaditeľ spoločnosti, post opustil zo zdravotných dôvodov.

V rodnom Vrbovom akokoľvek dlho nepobudol. S rodičmi emigroval ešte ako lezúň. Cieľom rodiny Jobusovcov bol New York, alebo Veľké jablko, ako ho doma túžobne nazývali. Nakoniec však skončili v San Franciscu, malému Štefanovi ale – aby predišli detskému sklamaniu – dlho predstierali, že žijú vo Veľkom jablku. Či sa táto detská spomienka pretavila do známeho loga, nevedno. Počas študentských čias z mena vypustil „u“, aby pôsobilo viac anglicky.

Ako spoluzakladateľ Apple pomáhal popularizovať koncept domácich osobných počítačov. Neskôr ako jeden z prvých rozpoznal obchodný potenciál grafického používateľského rozhrania a počítačovej myši a presadil tieto technológie do počítača Apple Macintosh.

Na Slovensku žije jeho početné príbuzenstvo. Čiastočne sa presadilo v atómovom a čiastočne v hudobnom priemysle či literatúre.

SV

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Zadaj správny výsledok: *