Rozhovor s Pavlou Holcovou

Česká novinárka Pavla Holcová zo servera Investigace.cz, ktorý skúma tisícky dokumentov v prípade Panama Papers, objavila aj slovenských podnikateľov či aj krčmára z Košíc. Holcovej České centrum pro investigativní žurnalistiku na prípade spolupracuje s medzinárodným novinárskym združením ICIJ.

SV: Aká veľká je v Panama Papers slovenská stopa?

PH: Celá databáza dokumentov sú tri terabajty, teda veľmi veľa. Po niekoľkých mesiacoch práce sa podarilo rozdeliť ich podľa krajín, teda aj pre Česko a Slovensko.

SV: Koľko Slovákov či slovenských firiem je do prípadu zapojených?

PH: V slovenskom zozname je 115 položiek, Slováci však môžu byť aj v iných zoznamoch. V stovke z týchto položiek ide o ľudí z Holandska, kde každý jeden má akciu tej istej firmy.

SV: Je medzi nimi nejaká známa osobnosť slovenskej politickej scény? Špekuluje sa napríklad o osobnom priateľovi mafiána Jozefa Svobodu či agenta ŠtB Juraja Širokého, Ivanovi Gašparovičovi (v minulosti bol zamestnaný aj ako prezident SR, pozn. SV). Je to založené na pravde?

PH: Nie. S menom Ivana Gašparoviča sa spomína menšia kauza, tzv. Panama Pampers, ktorá ale rozsahom nie je zďaleka taká výbušná.

 

SV

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Zadaj správny výsledok: *